6 dingen die ik nog niet wist over de zwangerschap

Klein detail van de babykamer

Dat een zwangerschap iets bijzonders is, dat wist ik natuurlijk wel maar ik wist niet dat…

maar 10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen..

Ik dacht altijd dat elke bevalling begon met het breken van de vliezen, niet dus. Het overgrote deel van de bevallingen begint met weeën. En het kan dus ook nog eens zo zijn dat je al weken voorweeën hebt..

we in Nederland maar 3-4 echo’s vergoed krijgen..

In Nederland krijg je alleen bij ongeveer 8, 12, 20 en 36 weken een echo die wordt vergoed. En in sommige praktijken ook nog een groei-echo bij 30 weken. Het kan zijn dat die van 36 weken dan vervalt. Wij hebben die van 8 weken al gemist omdat we pas wat later wisten dat ik zwanger was. Ik dacht eigenlijk dat er elke 6-7 weken wel een echo gemaakt zou worden. De reden dat er niet bij elke controle een echo wordt gemaakt, is omdat het niet nodig is als de bevalling goed verloopt en omdat het nog onbekend is hoe baby’s reageren op de straling van het rontgenapparaat. Vooruit dan maar…

je al melk kunt produceren..

Al vanaf week 22 ongeveer verlies ik af en toe een druppeltje ‘melk’. Dit is niet bij iedereen zo maar ik wist niet dat het al kon tijdens de zwangerschap. De eerste keer schrok ik mij een ongeluk maar na een beetje research bleek het dus niet raar te zijn. Gelukkig heb ik er overdag minder last van en heb ik nog niet met 2 natte plekken rondgelopen maar ’s nachts, als er wat druk op komt, dan druppelt het lekker door… Oke, genoeg details.
En nu we het toch over melk hebben, ik wist eerst ook niet dat er in een tepel meerdere ‘gaatjes’ zitten. In plaats van 1, kan een tepel wel 15 tot 20 gaatjes hebben!

Sneak preview van de babykamer
slapen met een voedingskussen zo lekker is..

Ik weet niet precies hoe lang ik al met een voedingskussen slaap, maar misschien al wel vanaf week 16 ofzo. Heerlijk! En vooral omdat Jordy vanwege z’n werk niet altijd thuis slaapt, zo heb ik toch het idee dat ik tegen iemand aanlig. Enne… als de baby straks geboren is, denk ik dat ik lekker met het kussen blijf slapen. Sorry Jordy…

ik zoveel in mezelf zou gaan praten..

En dan ook nog eens hardop. Ik praat tegen de baby alsof hij/zij er al is. Vooral als ‘ie (ik blijf even in de hij-vorm hoor, lees hier trouwens mijn blog over het hij/zij verhaal) heel actief is. In het begin had ik bedacht om regelmatig hetzelfde liedje te zingen zodat hij dat zou herkennen als ‘ie eenmaal geboren was maar toen bedacht ik me dat ‘ie het ook een ontzettend irritant liedje zou kunnen vinden en dat ik hem er dan geen plezier mee zou doen. Daar ben ik dus maar mee gestopt. Nu maar hopen dat ‘ie m’n stem niet irritant vindt..

Hier had ik mijn tong uit mijn mond nadat ik weer een heel verhaal afgestoken had tegen het kleine mensje in m’n buik.
het gevoel van de beweging in je buik zo bijzonder is..

De eerste weken van de zwangerschap voelde ik niets. Ik zag mijn buik natuurlijk wel groeien maar dat had bij wijze van spreken ook kunnen komen door al het lekkere eten wat ik tot mijn nam… Rond week 21/22 voelde ik de eerste vreemde plopjes. Ik had dit nooit eerder gevoeld dus dit moest de baby wel zijn. De plopjes veranderden in duidelijke schopjes en nu voel ik vooral grote bewegingen. Inmiddels is het kindje natuurlijk ook al een stuk groter en heeft het weinig bewegingsruimte meer. Dat ik dit zo bijzonder zou vinden, had ik niet verwacht. Ik voel het dagelijks maar het is niet zo dat het went. Het blijft leuk, bijzonder en ook wel onwerkelijk dat er een kindje in mijn buik zit..

Nog meer

Waarschijnlijk zijn er nog veel meer dingen die ik nog niet wist. Dit waren in ieder geval even de eerste 6 die mij te binnen schoten. Natuurlijk ben ik benieuwd naar de dingen die jij nog niet wist over ‘de zwangerschap’. Laat ze achter in een reactie of op mijn insta-account. Vind ik leuk!

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*