Bananendozen vullen voor Gambia

Deze kinderen hebben we blij gemaakt met een bal, schoolspullen en we hebben een zak rijst van 50 kg. voor ze gekocht.

Ongeveer een maand geleden, op 18 oktober, vlogen we naar Gambia. Of eigenlijk ‘the Gambia’ zoals ze daar zeggen. Het plan was om een week van de zon te genieten in Kololi en om eventueel wat tripjes te maken. Als we terugkijken op deze vakantie, dan hebben we inderdaad genoten van de zon maar ook heel veel van het echte leven gezien in Gambia. Door gesprekken met Nederlanders en Gambianen waren wij er al vrij snel over uit dat wij iets wilden doen voor het land en de mensen. Er zijn best veel stichtingen die zich inzetten voor Gambia. Zo is het bij veel van deze stichtingen mogelijk om een kind te sponsoren zodat het naar school kan maar wat ook mogelijk is, is om een bananendoos te vullen en deze op te sturen naar Gambia. De stichting met wie wij dit gaan doen heet Goods for Gambia. Het is de bedoeling om op de doos de naam + telefoonnummer van  de ontvanger te noteren. Zodra de dozen aangekomen zijn, worden deze personen gebeld en kunnen zij de doos op komen halen. Wij gaan 7 dozen vullen en deze versturen naar personen die we daar hebben leren kennen. Hieronder zal ik aangeven wie deze personen zijn en wat ze nodig hebben. Mocht je nog iets hebben, laat het mij dan even weten. De doos moet trouwens voor 1 december al in Medemblik zijn, dus enige haast is er wel ;-)
Helemaal onderaan het bericht heb ik een lijst gemaakt van spullen die sowieso welkom zijn.

Deze kinderen hebben we blij gemaakt met een bal, schoolspullen en we hebben een zak rijst van 50 kg. voor ze gekocht.

Compound
Voordat ik verder ga over de personen, wil ik eerst even kort uitleggen wat een compound is. Een compound is een stuk grond waarop meerdere woningen staan, de grootte van een compound is verschillend, er staat in ieder geval altijd een hoofdwoning op. Meestal wonen er meerdere leden uit een familie in de compound. Wij hebben 2 compounds bezocht. De armoede is hoog. Ouders slapen op een matras op de grond en de kinderen hebben met een beetje mazzel een matje waar ze op kunnen liggen. Qua speelgoed is er weinig. Soms een bal, vaak ook niets. Niet alle kinderen gaan naar school, dit kan alleen als er geld is. Als ze wel naar school gaan, gaan ze vaak alleen een ochtend of alleen de middag omdat er niet genoeg ruimte is op school.

 

Bravo met zijn dochtertje

Bravo (echte naam Saikou)
Bravo oftewel Kitchen King is chefkok in Gambia en heeft in september zijn eigen restaurant ‘Sarah’s bar and restaurant’ geopend samen met Yanka. Beide zijn rond de 26 jaar oud. Een eigen restaurant was een grote droom van Bravo. Hij had al wat ervaring opgedaan bij andere restaurants en vooral veel van een Nederlandse chef geleerd die een eigen restaurant in Gambia heeft. Bravo woont samen met zijn vrouw en zijn dochtertje van bijna 1. Hij geeft zelf aan dat hij niet persé veel van ons nodig heeft maar dat er in de compound waar hij woont wel veel armoede is. Hij zal daarom zorgen dat onze spullen goed terechtkomen. Bravo sport veel en daarom willen wij hem sowieso wat sportkleding sturen. Zijn dochter noemt hij zijn prinses dus iets van een prinsessenjurkje lijkt ons ook leuk om op te sturen.

Yanka (echte naam Yankuba)
Yankuba is naast eigenaar van het restaurant, ook gids. Hij heeft zijn eigen auto en rijdt toeristen rond. Een superaardige jongen waarvan je vanzelf een smile op je gezicht krijgt. Yankuba woont samen met zijn vrouw en hun tweeling Assane en Ousainou van 3 jaar. Ook hij geeft aan dat er armere families in zijn compound zijn en dat hij de spullen die wij sturen zal verdelen onder die mensen. Zelf vind ik het natuurlijk wel leuk om wat speelgoed en kleding voor zijn 2 jongens te kopen. Waar hij wel blij van zou worden zijn schoenen. Ze dragen voornamelijk sportieve modellen, dus als je nog iets hebt liggen in maat 43….

Met de klok mee: Bravo, Eefje, Jordy, Yankuba en Abdullah

Abdullah
Abdullah is een vriend van Bravo en Yankuba en heeft zijn eigen kledingwinkel op de markt van Serekunda. Hier verkoopt hij tweedehands kleding. Abdullah woont met zijn moeder en stiefvader in een compound waar hij een grote tuin met o.a. pinda’s, sinaasappels en watermeloenen heeft. Abdullah kwam op ons over als een serieuze ondernemer die echt wel weet hoe alles werkt in Gambia. Hij adviseert Bravo en Yankuba bijvoorbeeld ook. Abdullah verkoopt voornamelijk dames- en kinderkleding in zijn winkel. De kleding die wij hem opsturen, kan hij weer verkopen en zo heeft hij weer een inkomen.

 

Jordy draagt een cadeau van Barry. Of het nu een jurk of een shirt is zijn we nog niet helemaal over uit.

Barry
Barry hebben we leren kennen via vrienden van ons. Barry is politieagent maar ook gids. We zijn met hem naar zijn zus geweest en hebben ook gezien waar hij woont. Barry heeft een vrouw en een zoontje maar woont doordeweeks samen met een collega. Vanaf die plek hoeft hij namelijk maar 2 uur te lopen naar zijn werk en anders 4 uur. Hij gaat dus vaak in het weekend naar zijn vrouw toe. Bij beide compounds hebben we flinke armoede gezien. Gezinnen wonen met 5 kinderen in een 2-kamerwoning. In de woning staat een 2-persoonsbed en er liggen wat matjes en kussens voor de kinderen. Het enige materiaal dat ze hebben zijn stapels met pannen en kommen. Verder ligt er iets van kleding en verder eigenlijk niets. De kinderen die we daar zagen, liepen rond, zaten op een hekje en hadden weinig om te doen. Een aantal kinderen gaat naar school maar alleen als er genoeg geld is. Daarnaast is vaak ook zo dat de ene groep kinderen in de ochtend naar school gaat en de andere groep in de middag omdat er te weinig plek is. In deze doos willen we dus vooral veel kleding stoppen en schoolspullen.

Een foto genomen bij Lamin Lodge. Links op de foto staat Malay.

Malay
Malay hebben we leren kennen via 2 Nederlanders uit ons hotel. Zij zijn al meerdere keren in Gambia geweest en sponsoren 1 van de kinderen van Malay zodat hij naar school kan. Malay is gids en we zijn ook een dagje met hem op pad geweest. Malay is vooral erg blij met kleding en schoolspullen voor zijn kinderen. Zijn kinderen zijn 7, 13 en 15 jaar.

Hier draagt Momodou de zwembroek van Jordy.

Poolboy (echte naam Momodou)
Momodou werkt als Poolboy in het hotel. We hebben hem meerdere keren gesproken over zijn leven in Gambia. Hij gaf aan dat veel mensen denken dat hij veel verdient in het hotel maar niets in minder waar. Daarnaast krijgt hij weinig fooi omdat de fooien voornamelijk naar het barpersoneel gaan en dit wordt niet verdeeld onder al het personeel. Momodou woont bij zijn ouders in de compound. Hij wordt erg blij van kleding. Jordy heeft hem, toen we vertrokken, een zwembroek en wat shirts cadeau gedaan.

Skinny, hier draagt hij 1 van de shirts die hij van Jordy heeft gekregen.

 

Skinny
Skinny heet Skinny omdat ‘ie nogal Skinny is… Skinny is een gids en hangt voornamelijk op straat rond. Hij heeft een dochter van 7 maar is niet meer samen met de moeder van het meisje. Het meisje wordt opgevoed door zijn moeder. Hij ziet haar ongeveer 1x in de 2 weken. Hij woont namelijk vlakbij het toeristische plaatsje waar hij werkt en zijn dochtertje een aantal uren verderop. Ik had vooral veel medelijden met Skinny maar het kan ook zo zijn dat hij precies wist hoe hij dat moest opwekken bij mij. Hij gaf aan dat hij soms een dag niet kon eten als hij die dag niet genoeg werk had. Bravo (de jongen van het restaurant) bevestigde dit en gaf aan dat hij Skinny en wat andere jongens regelmatig een bord eten geeft. Jordy had ook wat shirts voor Skinny achtergelaten. Skinny is dus vooral blij met kleding voor zijn dochter, hemzelf en zijn moeder. Het liefst wil hij ook een paar nieuwe Clarks, een sandaal model ;-)

Spullen die sowieso welkom zijn:
– tandenborstels
– tandpasta
– schriften met lijntjes
– potloden
– gummen
– puntenslijpers
– kleurboeken
– kleurpotloden
– bellenblaas
– ballonnen
– plastic bekers
– zeep
– Engelse voorleesboekjes
– speelgoed

En verder natuurlijk kleding en schoenen.

Oké, lang verhaal… In ieder geval bedankt voor het lezen en voel je absoluut niet verplicht om iets te geven maar wellicht heb je net je kast opgeruimd en heb je een stapel kleding die je anders weg zou gooien. Wij kennen in ieder geval genoeg mensen die er blij van worden. De dozen moet voor 1 december op het afhaalpunt zijn, dus we hebben nog 2 weken de tijd.

Ben je van plan om zelf naar Gambia te gaan? Dan geven we uiteraard ook graag tips en zoals je hierboven kunt lezen kennen we ook een aantal gidsen :-)

3 Comments

 1. Wat mooi om te lezen! Mijn dochter van 15 en ik zijn net terug van twee weken in the Gambia en waren erg onder de indruk van alles. Wij hadden veel kleding en 250 pennen meegenomen wat goed van pas kwam voor de mensen.
  En wat leuk om Skinny op de foto te zien. Wij hebben hem ook ontmoet maar ik heb zijn nummer niet meer..

  Wij gaan ook bananendozen vullen! Vraagje; mogen het ook gewone dozen zijn? Want bananendozen zijn vaak zonder deksel.

  Vriendelijke groet,

  Hester Schouten ook namens dochter Lena.

 2. leuk stukje wij zelf helpen de vissers in kioli Michien bij plastic bekers aangeven geen wegwerp bekers zoals je zelf gezien heb is plastic een groot probleem die wij moeten helpen te voorkomen om zorg
  vuldig met de gegeven goederen om te gaan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*