Courgettesoep met zoete aardappel!

In het weekend probeer ik altijd een soepje te maken waar ik dan van snoep op momenten dat ik eigenlijk trek heb in een chocoladereep.. Zo maak ik om dezelfde reden in het weekend ook vaak een smoothie  (of een sommatie zoals de tekstverwerker het liever noemt..) en niet 1 glas maar een liter.

Nu dan het recept, want dat is waarschijnlijk de reden waarom je hier bent beland.

Allereerst de ingrediënten:
kokosolie of olijfolie
1 ui
1 teentje knoflook
2 courgettes
1 zoete aardappel
Bouillonblokje (groente bijv.)
Cayennepeper
Zout & peper

Snijd de ui en knoflook in grove stukken en fruit dit aan in een laagje olie wat je inmiddels in een soeppan hebt gegoten ;-)
Vul de waterkoker met minimaal een halve liter water en zet deze aan.
Snijd nu de courgettes en de zoete aardappel in grove stukken en voeg deze toe aan je ui/knoflook mengsel. Let op! Bewaar een aantal plakjes courgette en wat blokjes zoete aardappel.
Voeg nu het kokende water toe aan je ui/knoflook/courgette/zoete aardappel mengsel en vergeet het bouillonblokje en het welbekende snufje cayennepeper niet. Water toevoegen doe ik meestal op gevoel maar zorg ervoor dat de groentes net onderstaan. Laat de soep pruttelen op een zacht vuurtje. Zodra de zoete aardappel zacht is, de courgette wordt dit uiteraard een stuk sneller, kun je de pan van het vuur halen en op zoek gaan naar je staafmixer. “Oja, daar ligt ‘ie..”.
Pureer de soep met beleid of je moet nog van plan zijn om je keuken een poetsbeurt te geven, dan mag het wat wilder..
Zet de soep weer terug op het vuur en voeg nu de stukjes zoete aardappel toe die je bewaard hebt. De courgette mag je nog even laten liggen. De blokjes zoete aardappel zorgen namelijk voor een soort van “bite”. Mocht je hier niet van houden dan had je ze al eerder toe mogen voegen en mogen pureren. Lees daarom altijd eerst het hele recept voordat je begint (tip).
Zodra de soep kookt, zet je het vuur uit. Test voor de zekerheid de zoete aardappel nog even maar als het goed is, wordt hij vanzelf zacht.

De soep is klaar! Maar… omdat ik het zonde vind om de soep zomaar in een soepkom te gieten en het dan op te eten mag je nu eindelijk de bewaarde courgette gebruiken! Ik heb er dunne plakjes van gesneden maar een hartje, bloemetje of een kraanvogel mag natuurlijk ook. Ook hier geldt, als je 4 kommen soep gaat maken, zorg dan dat je iets meer courgette bewaard. Maar omdat je net geleerd hebt dat je altijd eerst het hele recept moet lezen voordat je ergens aan gaat beginnen, wist je dit al. Geen paniek dus.

De oplettende lezer zal merken dat ik nog 2 ingrediënten ben vergeten, namelijk (en ik hoor het je al denken..) zout en peper! Zoals voor de meeste recepten geldt en dus ook voor deze: Breng het op smaak met zout en peper.

Ik wens je veel succes en ben natuurlijk benieuwd wat je hiervan vindt.

Oja, misschien mis je ook de bronvermelding maar dit recept heb ik helemaal zelf bedacht!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*